CIRCUIT ZET KRINGWINKEL-MEDEWERKERS VOOR HET VOETLICHT

Vandaag enkele containers op Plein Publiek, binnenkort een heuse doe-het-zelf-hub op Circulair Zuid. Bij Circuit kunnen Antwerpenaren terecht in een maakatelier bemand door de medewerkers van Kringwinkel Antwerpen. Of ze lenen een boormachine uit om zelf hun klusjes op te knappen. Zo gaan circulaire economie en sociale tewerkstelling hand in hand.

In Antwerpen wordt momenteel een nieuwe circulaire innovatiehub gebouwd. Het Europese project Circulair Zuid moet buurtbewoners en ondernemers verenigen rond één gezamenlijk doel: slim en minder gebruikmaken van energie, water en materialen. Ook Circuit, een project van Kringwinkel Antwerpen, krijgt er een plekje. “Met Circuit willen we een community-centrum oprichten dat draait rond circulaire beleving en circulaire economie”, zegt Marjolein Huygels, community manager bij Plein Publiek en Circuit. 

Herstelateliers

© Cirsuit
© Circuit

In afwachting van de oplevering van Circulair Zuid, is Circuit vandaag gehuisvest in twee containers op Plein Publiek, een duurzame eet-, drink-, dans- en kunstplek op Nieuw Zuid. “Antwerpenaren kunnen er iedere woensdag en zaterdag terecht met hun kapotte fiets of elektro”, legt Huygels uit. “Twee vaste medewerkers van Kringwinkel Antwerpen zorgen ervoor dat die worden hersteld of leggen je uit hoe je dat zelf kan doen. Ook de betaling loopt via hen.” Op die manier verhuizen de medewerkers van De Kringwinkel van achter de schermen naar het voortoneel.

Circuit wil niet alleen inzetten op herstelateliers, maar ook op workshops en uitleendiensten. “Zo hoeven buurtbewoners bijvoorbeeld niet meer hun eigen boormachine te kopen, maar zullen ze die gewoon kunnen uitlenen in onze materialenbibliotheek. En wie wil leren om zijn eigen kleding te herstellen, kan terecht op onze workshops.”