Helpende hand van doelgroepwerknemer is zeer welkom in woonzorgcentrum Helianthus

Tussen augustus 2017 en de zomer van 2018 liep Ilse* stage in woonzorgcentrum Helianthus in Melle. De jonge vrouw werkt voor maatwerkbedrijf Ryhove uit Gent. Ilse bood de helpende hand die een woonzorgcentrum zo vaak nodig heeft en Helianthus zorgde ervoor dat ze een rijke jobervaring opdeed en goed begeleid werd.

De motivatie van een doelgroepwerknemer is een enorme plus.

“Wij speelden al langer met het idee om onze mensen in ziekenhuizen en rusthuizen in te zetten”, zegt Lisbeth Buysse, Kwaliteitscoördinator bij maatwerkbedrijf Ryhove. “Uit de contacten die we met de zorgsector hebben, wisten we dat ze steeds op zoek zijn naar goed personeel. Alleen blijken de subsidieregels van de sector zeer rigide, wat betreft de diplomavereisten voor bepaalde jobs. Een ESF-proefproject dat profielen uit de sociale economie jobs laat uittesten in woonzorgcentra, gaf ons net dat duwtje in de rug om concrete stappen te zetten.”

Breder denken

Debby Van Hove, de toenmalige directrice van woonzorgcentrum Helianthus stapte mee in het project omdat ze met een open geest wil kijken naar het personeelstekort in de zorg. “Ik was benieuwd om te weten wat we kunnen bereiken als we breder denken dan we nu doen. We fixeren ons te veel op de profielen: het moeten zorgkundigen, verpleegkundigen, gekwalificeerde personeelsleden zijn. Maar ik wilde weten of we binnen de sector van de ouderenzorg ook andere profielen kunnen aantrekken.”

De juiste match

“Toen we de vraag kregen, hebben we wel eerst goed nagedacht”, vertelt Debby Van Hove. “We wisten dat we met iemand gingen samenwerken die een bepaald verhaal droeg, en we vroegen ons af of dit zou matchen met onze bewoners, die ook elk hun verhaal hebben. Er moest bovendien een match zijn met ons heel divers personeel, van onderhoudsmedewerkers tot verpleegkundigen.”

Ook was ze bezorgd over de draagkracht van de kandidaat. Debby Van Hove: “Het is een sector waar je met heel geladen situaties te maken krijgt: personen met dementie, agressie, de dood… Het maakt veel emoties los. Dat zien we ook bij ons personeel: problemen als familiekwesties, lichamelijke problemen en psychische problemen hebben veel invloed op je draagkracht.” Daarom vond de directrice het belangrijk om het maatwerkbedrijf en de stagiaire op voorhand duidelijk in te lichten over het verwachtingspatroon en voor te bereiden op de zware kanten van de job.

Meerwaarde voor bewoners en rusthuis

Ilse nam eenvoudige logistieke taken op zich, zoals ontbijt opdienen, bedden opmaken en koffie bedelen. Daarnaast hielp ze het animatieteam met het begeleiden van spelen, het inkleden van het rusthuis bij themadagen, … .

“Ik had me op voorhand afgevraagd: wat kan niet-gekwalificeerd personeel betekenen voor ouderenzorg?”, zegt Debby Van Hove. “Het antwoord lag vooral in de relatie met de bewoners.  Het was een plezier om Ilse bezig te zien met de bewoners en de voldoening die ze daaruit haalde. Het was ook echt een meerwaarde voor ons, de extra tijd die ze in de bewoners kon steken en het plezier dat die bewoners daaraan beleefden.”

Een heel groot pluspunt vond Debby Van Hove het enthousiasme van de doelgroepwerknemer. “Ik ervaar ze als veel gemotiveerder dan personeel op de gewone arbeidsmarkt. Ze hebben dikwijls een zwaar leven gehad en zijn ontzettend blij om terug betekenis aan hun leven te kunnen geven. Voor ons werkte dat ook motiverend en stimulerend. Het was fijn om zelf ook voor iemand te zorgen die zo genoot van de zorg voor mijn huis en mijn bewoners.”

Uitstekende samenwerking

Dankzij een goede samenwerking en duidelijke afspraken werd de stage voor beide partijen een succes. Buysse: “Eigenlijk is het belangrijkste dat het zorgcentrum ervoor openstaat en dat de stagiaire goed begeleid wordt. Dat was bij Helianthus zeker het geval. Er waren veel gesprekken met Ryhove en Ilse”, zegt directrice Van Hove. “Aanvankelijk waren die opvolgmomenten gestructureerd. Daarna verliep de opvolging meer spontaan en informeler.”

Ook vanop afstand schoot Ryhove soms te hulp. “Bij extra problemen of vragen konden ze ons altijd bellen of mailen. Onze knowhow in omgaan met personen met een licht mentale beperking was daarin heel nuttig. Er is een crisismoment geweest, waarop Helianthus ons meteen heeft gecontacteerd en we samen naar een oplossing hebben gezocht.”

Doorstromen naar echte zorgfunctie?

Of  een maatwerker kan doorstromen naar een reguliere job in de zorgsector? Van Hove: “Qua functieprofiel zeker.” Evident is doorstroom naar de zorgsector evenwel niet, want het is een zware sector. Alleszins zal het nodig zijn om ook na de doorstroom de werknemer op te vangen via een goede opvolging en ondersteuning, en oog te blijven hebben voor zijn of haar specifieke noden. Volgens Lisbeth Buysse van Ryhove kan een werknemer met Ilses profiel op termijn zelfstandig werken in een rusthuis. “Maar de setting moet dan wel vast zijn en het takenpakket vertrouwd. Bij een verandering van taken zou opnieuw begeleiding nodig zijn. Dit project was alvast geslaagd, en smaakt naar meer.”

 

* Ilse is een pseudoniem.
* De genoemde personen zijn niet de personen op de foto.

 

Wil je meer weten over de opportuniteiten van een samenwerking tussen de sociale economie en de zorgsector?
Lees dan ons recente trendrapport hierover.