Sobo vergroent Brugge met geveltuintjes
Sinds september 2023 werkt maatwerkbedrijf Sobo samen met de stad Brugge om in 1 wijk 147 geveltuintjes aan te leggen. Dat project geeft medewerkers van de afdeling Klus van Sobo de kans om nieuwe taken te ontdekken met heel wat autonomie. “Onze Klus-medewerkers zijn sowieso handige mensen”, vertelt directeur David Rotsaert. “Maar dit project vergt meer dan handigheid alleen, en dat maakt het interessant.”
Tegelwippen, graven en vergroenen
David Rotsaert: “In steden als Antwerpen of Gent zie je vaak dat mensen een paar tegels uit het voetpad voor hun deur hebben verwijderd om er klimplanten te laten groeien. In Brugge werd dat nog niet veel gedaan, en dat is jammer. Geveltuintjes zijn niet alleen mooi, maar ook klimaatvriendelijk: ze ontharden en vergroenen de stad. Onze medewerkers ‘wippen’ 1 of meerdere tegels uit het voetpad zodat ze aan de aarde eronder kunnen. Het gat maken ze af met een rechtopstaande boordsteen. En met muurbevestiging in de gevel maken ze een klimhulp waarlangs een klimplant kan groeien.”
“Daarbij maken ze gebruik van groot materiaal zoals een drilboor en een slijpmachine. Bovendien is het vaak uitkijken, want onder het voetpad zitten heel wat nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, gas en water. Wanneer er een aanvraag binnenkomt voor een geveltuintje, bekijken we met de bewoner wat een geschikte plek zou zijn. Dat moet een plek zijn waar vermoedelijk geen kabels onder de grond zitten. Toch moeten onze mensen ter plaatse nog wat inschattingen maken. Dat is een vorm van zelfstandigheid die vaak nieuw is voor hen.”
Uitdagingen zijn groeikansen
“We trainen onze mensen om goed te reageren bij onverwachte omstandigheden. Ze gaan eerst op pad met een coach die hen de kneepjes van het vak leert. Pas als de coach er alle vertrouwen in heeft, sturen we onze medewerkers uit in teams van 2. Zo kunnen ze nog altijd met elkaar overleggen in moeilijke situaties. En de coach blijft altijd bereikbaar om advies te geven. Nieuwe uitdagingen voor onze mensen, daar zijn we eigenlijk voortdurend naar op zoek. Maatwerk betekent niet zomaar dat je eenvoudig werk aanbiedt, maar ook dat je mensen groeikansen geeft die voor hen passend zijn. Daar is dit project een goed voorbeeld van.”
Maatschappelijk verantwoordelijk
“Als sociale onderneming vinden we dat we ook een verantwoordelijkheid hebben voor onze omgeving. We krijgen subsidies om onze werking te ondersteunen, en dat geld willen we opnieuw inzetten voor de maatschappij. Dat doen we bijvoorbeeld door een sociaal restaurant uit te baten waar mensen met een beperkt inkomen een lagere prijs betalen. En met dit project dus ook door de stad Brugge te vergroenen en te ontharden. Het is een extra pluspunt dat onze medewerkers op die manier zelf hun stempel drukken op de stad. Dat is best iets om trots op te zijn.”