Infosessie ‘Impactstudie EU duurzaamheidswetgeving’
Op dinsdag 21 januari 2025 om 9u. voorziet consortium VITO, SuMa Consulting en Möbius een online infosessie rond hun studie ‘Impact van Europese duurzaamheidswetgeving op Vlaamse KMO’s’. Deze studie verliep in opdracht van Departement Omgeving en VLAIO en werd opgevolgd door een stuurgroep met ook Departement Kanselarij en Buitenlandse zaken, Departement WSE, Unizo en Voka.
Concreet kreeg het consortium dankzij de studie inzicht in welke impact de wetgeving juist heeft op een KMO. Deze bevindingen delen ze graag met jou tijdens de infosessie.
Datum
Adres
Prijs
Aanpak van het onderzoek
In een eerste fase werd de impact op macro-economisch niveau in kaart gebracht. Hiervoor werd bestaande documentatie zoals impactrapporten van de Europese Commissie of wetenschappelijke artikels gebruikt.
In een volgende fase werd deze analyse verfijnd met informatie op micro-economisch niveau. Dit gebeurde via veldwerk (interviews en focusgroepen met KMO’s, sectorfederaties en experten) in drie sectoren (de bouw-, textiel- en voedingssector) en bood meer inzicht in de verschillende drempels die KMO’s ervaren bij het naleven van EU duurzaamheidswetgeving.
In de laatste fase van de studie werd toegewerkt naar een set aanbevelingen omtrent mogelijke ondersteunde (beleids)instrumenten. Dit gebeurde onder andere via werksessies met overheidsinstanties en (sector)federaties.
Resultaten van het onderzoek
Concreet kreeg het consortium dankzij de studie inzicht in welke impact de wetgeving juist heeft op een KMO. Denk bijvoorbeeld aan de mate waarin de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) of de ESPR (Ecodesign for Sustainable Products Regulation) voor extra kosten zorgt of de mate waarin bepaalde wetgeving rond energie investeringen of nieuwe competenties/jobs vereist.
Ook is nu beschreven welke (beleids)instrumenten de (Vlaamse) Overheid alsook (sector)federaties kunnen inzetten om de negatieve impacten te beperken en tegelijk de positieve impacten te vergroten.