digibank Plus Oost-Vlaanderen

Digibanken

Ken of ben jij iemand die digitaal niet zo vaardig is en die wat extra digitale hulp of opleiding kan gebruiken? Kom dan gerust eens naar een digibank in je buurt. Daar kan je gratis terecht.

Wat?

Digibanken zijn locaties in Vlaanderen waar mensen terecht kunnen voor digitale vragen. Vaak bestaat een digibank uit meerdere digipunten. 

Er zijn 54 digibanken verspreid over Vlaanderen en Brussel. De dienstverlening verschilt per digibank en locatie. Op de digibanken-homepagina vind je een kaart met overzicht van alle digibanken en digipunten.

Waarvoor kan je er onder andere terecht?

  • om een laptop uit te lenen
  • om een tweedehands apparaat (laptop, tablet, ..) in te leveren
  • om een opleiding te volgen over hoe je een laptop gebruikt
  • om al jouw digitale vragen te beantwoorden
  • om je te helpen om online een premie aan te vragen.

Waarom?

Terwijl de wereld steeds sneller digitaliseert, is het risico op digitale uitsluiting nog altijd aanwezig bij kwetsbare en moeilijk bereikbare groepen in onze samenleving. Volgens de ‘Barometer Digitale Inclusie’ van de Koning Boudewijnstichting (2020)* ervaren mensen in een kwetsbare positie in de samenleving een hoger risico op digitale uitsluiting. Deze kloof is aanwezig op verschillende vlakken. Zo hebben mensen in een kwetsbare positie een ongelijke toegang tot technologie, zoals een laptop of internetverbinding. Ook beschikken ze vaak over minder digitale vaardigheden waardoor ze minder gebruik maken van e-dienstverlening. 

Sociale economie

Digibanken zijn brede partnerschappen die op lokaal niveau een gezamenlijke dienstverlening en samenwerking uitbouwen in de strijd tegen digitale uitsluiting. De partnerschappen verschillen onderling, en bevatten vaak lokale besturen, ondernemingen, buurtwerkorganisaties, opleidingsinstellingen en sociale economie-ondernemingen. 

Sociale economie-ondernemingen kunnen vanuit hun kerntaak tot inschakeling van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een belangrijke rol spelen in de digibankdienstverlening. Zo nemen zij circulaire activiteiten op, zoals de inzameling en herstel van materieel, of zijn ze betrokken bij het onthaal en de outreach naar de burgers. Heel wat sociale economie-bedrijven maken deel uit van zo’n digibankpartnerschap. 

Meer info

Op de homepagina vind je een kaart met overzicht van alle digibanken en digipunten in Vlaanderen en Brussel. Wil jij meer kunnen online of heb je hulp nodig bij digitale vragen? Vind een digibank op de kaart of bel gratis 1700 voor meer informatie.