Gents pilootproject Vol+Maakt realiseert unieke designcollectie
Drie designers en twee lokale maatwerkbedrijven die samen een unieke interieurcollectie realiseren: dat is in een notendop het Gentse pilootproject Vol+Maakt. Alle designobjecten worden ambachtelijk, duurzaam en lokaal gemaakt door medewerkers van sociale-economiebedrijven: “De co-creatie tussen de ontwerpers en de ‘makers’ leidt tot verrassend mooie resultaten.”
Kennis delen
“De totstandkoming van de eerste collectie was een boeiend proces van co-creatie”, vertelt Raïssa De Martelaere van Ministry of Makers. “De ontwerpers en de makers hebben samen aan de eerste prototypes gewerkt en hun ideeën bij elkaar afgetoetst. De maatwerkbedrijven stelden bijvoorbeeld materialen of technieken voor om een idee van een ontwerper te realiseren.”
“Sociale-economie-ateliers werken nog vaak met natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen. Ze kennen ook artisanale technieken om die materialen te bewerken: hout afschuren, steen bewerken, houten elementen in elkaar passen ... Voor een designer is dat een meerwaarde omdat het authenticiteit aan een product toevoegt. Omgekeerd hebben de doelgroepmedewerkers ook nieuwe competenties verworven.”
Trots op eigen werk
Voor de eerste Vol+Maakt-collectie werkte Ministry of Makers samen met twee sociale-economiebedrijven in Gent: Compaan en Labeur. Compaan heeft een houtatelier en een steenbewerkingsatelier, bij Labeur gebeurt vooral houtbewerking.
“Bij het ontwerpen van de prototypes hebben de designers rekening gehouden met de mogelijkheden van de ateliers. De ontwerpen moesten volledig in de sociale-economiebedrijven gemaakt kunnen worden, van ruw materiaal tot afgewerkt eindproduct”, weet Raïssa De Martelaere. “Door het co-creatieproces hebben de ontwerpers en de makers een fijne band met elkaar opgebouwd. De doelgroepwerknemers zijn ook echt trots op de designobjecten die ze gemaakt hebben. Sociale-economie-ondernemingen dragen nog vaak een negatief imago mee: alsof de werknemers alleen maar bandwerk kunnen doen. Via Vol+Maakt willen we aantonen dat een sociale-economiebedrijf ook hoogwaardige en duurzame producten kan afleveren.”
Verwachtingen op elkaar afstemmen
Vol+Maakt ging zo’n twee jaar geleden van start. De stad Gent staat mee in voor de financiering en neemt ook de coördinatie voor haar rekening. In een project met heel verschillende partners is zo’n begeleiding geen luxe.
“Samen met een adviesbureau hebben we de partners dichter bij elkaar gebracht en de verwachtingen op elkaar afgestemd”, vertelt Pieter Hendrickx, directie-adjunct bij de stad Gent. “Dat is toch belangrijk als je twee heel uiteenlopende sectoren wilt laten samenwerken. Via Vol+Maakt vindt de sociale economie aansluiting bij de reguliere economie. Zulke samenwerkingen wil de stad Gent zoveel mogelijk bevorderen.”
Positieve reacties
Begin september werd de eerste Vol+Maakt-collectie officieel gelanceerd in het Designmuseum in Gent, waar de objecten nu ook te koop zijn. Ook designwinkel PIET Moodshop biedt de producten te koop aan. Een webwinkel komt er niet: zo willen de initiatiefnemers hun producten toch een beetje exclusief en authentiek houden.
“De eerste reacties zijn heel positief. De kwaliteit van de designstukken krijgt lovende commentaren en ook de prijs zit blijkbaar wel snor”, aldus Raïssa De Martelaere. “De eerste dagen na de lancering waren er al producten verkocht. De grootste uitdaging voor de komende maanden is de verkoop verder stimuleren, eventueel met meer verkooppunten, en ook al eens nadenken over een tweede collectie. Vol+Maakt was een pilootproject, maar we willen er zeker een vervolg aan breien.”