Straal vzw: verwaarloosde plezierboten krijgen een nieuw leven
Straal in Gent is sociaal, vernieuwend én circulair. De vzw geeft samen met jongeren met een mentale beperking achtergelaten plezierboten een nieuw leven: van polyester afval naar moderne, elektrisch aangedreven vaartuigen. Vanaf volgend jaar kun je de boten via een deelsysteem voor een langere periode huren.
Tientallen verwaarloosde plezierboten
Door de opkomst van polyester zijn er van de jaren 60 tot in de jaren 80 van vorige eeuw heel veel plezierboten gebouwd. Door het goedkope en lichte materiaal werd de bootvaart plots toegankelijk voor ‘de gewone man’. Maar die boten zijn anno 2022 stilaan klaar voor de sloop. En daar willen weinigen geld voor betalen. Gevolg: veel afgedankte plezierboten worden gedumpt bij Vlaamse binnenwateren en in havens.
Straal wil zo veel mogelijk weesboten een nieuw leven geven. Niet om ze te verkopen, wel om ze voor langere tijd in een deelsysteem te verhuren. De plezierboten krijgen een elektrische aandrijving, de modernste technologieën en worden hersteld met alleen circulair plaatmateriaal.
Sociale jachtwerf
Laura Van Wingen: “Voor ons eerste prototype werkten we een jaar lang samen met de jongeren van Brake-Out. Dat zijn jongeren met een beperking die via een leerprogramma sterker willen staan op de arbeidsmarkt. Samen met hen legden we alle stappen van zo’n restauratieproces vast in een draaiboek. En we zochten uit waar ieders talenten liggen. Het mooie aan onze sociale jachtwerf is dat we samen leren: organisatorische, technische én sociale vaardigheden. Door die intense samenwerking leven de jongeren hard mee met ons initiatief. We hadden ons geen betere start kunnen wensen.”
Boekingsplatform tegen zomer 2023
Laura Van Wingen: “We hebben een proefjaar achter de rug. Nu is het tijd om alles in een vaste structuur te gieten en verder op te schalen zodat we in een hoger tempo boten kunnen herstellen. Daarvoor blijven we met de jongeren van Brake-Out werken. We willen hun stabiele werkgelegenheid bieden, maar zijn nog op zoek hoe we dat precies vorm kunnen geven. De afdeling Sociale Economie en Werkbaar Werk helpt ons daarbij. Dat is ook nodig, want Straal streeft naar een gezond verdienmodel voor haar inclusieve E-jachtwerf. Tegen de zomer van 2023 willen we het digitale boekingsplatform klaar hebben dat het mogelijk maakt om de gerestaureerde plezierboten te huren. De toegang gebeurt volledig digitaal, met de smartphone. En op termijn willen we evolueren naar een kennishub rond duurzame bootrenovatie. Met open werfdagen geven we onze kennis door aan anderen.”