WERK MET VOLDOENING EN VARIATIE IN DE LOONSE STROOPFABRIEK
In april opende de gerestaureerde Stroopfabriek in Borgloon haar deuren. Daarmee kregen acht werknemers van IN-Z een nieuwe job. Van stroopwafels maken tot toeristische info geven, de LDE-medewerkers vullen heel wat functies in.
Van het einde van de negentiende eeuw tot het midden van de twintigste eeuw telde Borgloon heel wat stroopfabrieken. Ondertussen zijn de meeste sites al een aantal decennia verlaten, maar in 2017 startten de restauratiewerken aan de fabriek. “De gloednieuwe Stroopfabriek ging open in april. Het is een belevingscentrum met een eigen streekproductenwinkel en het toeristische infopunt van Borgloon.” Dat vertelt Stefan Szyr van IN-Z, een bedrijf actief in de lokale diensteneconomie. Dankzij de stad kon IN-Z in de Stroopfabriek acht mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt aan het werk zetten.
Streekproducten verkopen
“Onze mensen werken in tandem met het personeel van de toeristische dienst. Ze geven informatie over de bezienswaardigheden in de buurt en over de boomtenten in Borgloon, tonen mooie fiets- en wandeltochten, en leggen uit hoe de e-bikes van de stad werken”, zegt Stefan Szyr.
In de streekproductenshop beheren de werknemers van IN-Z het magazijn en verkopen ze onder meer stroop, jenever, bier, koekjes en fruit. Stefan Szyr: “Die lekkernijen komen niet alleen van lokale handelaars, onze werknemers maken ook zelf artisanale stroop en stroopwafels in het belevingscentrum. Tijdens de openingsuren is er altijd iemand aan de slag.”
Een lokale stroopstoker levert het concentraat voor de stroop aan. “Dat koken onze mensen af, ze voegen er pectine, een natuurlijk suiker, en citroenzuur aan toe. Na het koken wordt de stroop op hoge temperatuur gebotteld. Daarna verkopen ze de gebottelde stroop in het winkeltje, net zoals de zelfgemaakte stroopwafels.”
Passie voor sociaal contact
“Met Borgloon hebben we een contract voor vier voltijdse equivalenten in de Stroopfabriek. Maar in totaal zijn er acht werknemers deeltijds en volgens verschillende werkritmes op hun maat aan de slag. Zo proberen we continuïteit te creëren en zorgen we er ook voor dat iedereen zijn job volgens zijn persoonlijke behoeften kan uitoefenen”, zegt Stefan Szyr. In het kader van de lokale diensteneconomie waakt IN-Z er bovendien over dat het personeel zich ten volle kan ontwikkelen. “Na vijf jaar moet een werknemer klaar zijn voor een functie op de reguliere arbeidsmarkt, en dus proberen we met persoonlijke ontwikkelingsplannen naar kleine successen toe te werken.”
Om elke job tot een succes te maken, ging IN-Z op zoek naar mensen met de juiste vaardigheden en talenten voor het werk in de Stroopfabriek. Stefan Szyr: “We wilden iedereen de kans geven om op deze unieke plaats aan de slag te gaan, en dus schreven we interne en externe vacatures uit. We wilden kandidaten met een passie voor sociaal contact aantrekken. Tweetaligheid was voor ons absoluut geen vereiste, maar wie naast Nederlands nog een andere taal spreekt, heeft in de toeristische sector natuurlijk wel een voetje voor.”
Gemoedelijke sfeer
Ieder voorjaar geven de bloeiende fruitbomen en de eerste lentezon een boost aan het Limburgse toerisme. Dit jaar deed de start van het nieuwe belevingsmuseum daar nog een schepje bovenop. “De opening in april was een groot succes. We werden overrompeld door geïnteresseerde bezoekers en stonden dus meteen voor een grote uitdaging”, vertelt Stefan Szyr. Maar iedereen wist wat er van hem of haar werd verwacht.
“Dit werk geeft ons personeel veel voldoening en zorgt voor afwisseling. Mensen komen naar de Stroopfabriek om er hun vrije tijd door te brengen en dus gaat het er gemoedelijk aan toe. Het bestuur van Borgloon en de collega’s van de toeristische dienst reageren heel positief op het geleverde werk.”
Dienstencheques
In totaal stelt IN-Z zo’n 1200 mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt tewerk. De sociale-economieonderneming baat een eigen gastenverblijf en een sociaal restaurant uit, levert cateringdiensten en werkt samen met lokale besturen in enkele scholen. Via de cvba Poetskracht poetsen werknemers van IN-Z ook bij bedrijven. “Maar centraal staat onze dienstenchequewerking voor particulieren, waarbij onze mensen woningen schoonmaken, boodschappen doen en maaltijden bereiden. Daarnaast zetten we in op seniorenassistentie, waarbij medewerkers zorgen voor gezelschap en ondersteuning”, aldus Stefan Szyr.