BE-IN: eventorganisatie als opstap naar de gewone arbeidsmarkt

Terwijl artsen tot voor kort bij een langdurige ziekte het advies gaven om zo veel mogelijk te rusten, klinkt tegenwoordig alsmaar vaker de raad: “Blijf actief!” Maar hoe doe je dat als het tempo van de reguliere arbeidsmarkt nog te hoog ligt en je vrienden overdag moeilijk bereikbaar zijn? Voortaan kun je in de regio Kortrijk terecht bij BE-IN. Initiatiefnemer Veerle Waegemans: “De werkdruk ligt laag en de voldoening hoog!”

Ondernemingstype sociale onderneming
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Kortijk

Opnieuw warmdraaien voor het jobleven

Als je lang thuis zit door ziekte, lijkt de terugkeer naar de reguliere arbeidsmarkt wel de beklimming van de Mount Everest: loodzwaar. Sociale onderneming BE-IN wil die stap kleiner maken door mensen in te schakelen als vrijwilliger bij sport-, cultuur- en bedrijfsevenementen. Zo geeft BE-IN hen een opstapje, een tussenstop om warm te draaien voor het gewone jobleven.

Kracht halen uit de organisatie van evenementen

Veerle Waegemans: “BE-IN is het geesteskind van Maka De Lameillieure, Marie De Clerck en mezelf. We kennen elkaar van de basketbalwereld. Daarnaast zijn we alle 3 als vrijwilligers actief in allerlei verenigingen, en organiseren we bijvoorbeeld het vrijwilligersgedeelte van de matchen van de Belgian Cats in Kortrijk. Die sportevenementen geven ons zo veel voldoening en energie dat we die ervaring graag willen delen. Zo ontstond het idee voor BE-IN.”

In eigen tempo

“We hebben bijvoorbeeld een 40-jarige vrijwilliger die door borstkanker al een hele tijd out is. Zij zorgde onlangs voor de viporganisatie van een groot evenement met 200 gasten. Ze vroeg offertes op, ging naar de locatie kijken, regelde de catering en stond aan het onthaal om de vips te ontvangen. Een andere vrijwilliger regelde alle inschrijvingen voor de Bruggenloop in Kortrijk. Dankzij die activiteiten draaien de mensen opnieuw mee. Hun werk doet ertoe en ze krijgen energie van de sociale contacten. Toch kunnen ze op elk moment een versnelling lager schakelen. Onze vrijwilligers bepalen zelf wat wel of niet lukt. Onze BE-IN’ers krijgen nu een vrijwilligersvergoeding voor die opdrachten. We hopen dat we ze op termijn ook betaalde opdrachten kunnen bieden, in dezelfde veilige en stressloze omgeving.”

Juiste match maken

“Intussen breidt het netwerk van BE-IN verder uit”, vertelt Veerle Waegemans enthousiast. “We werken samen met AZ Groeninge en met Rentree in Kortrijk dat mensen ondersteunt bij werkhervatting na kanker. Er zijn heel wat samenwerkingen met bedrijven, en sport- en cultuurorganisaties. En we krijgen alsmaar meer kandidaat-vrijwilligers. Onze belangrijkste opdracht is om de juiste match te maken. Wie kan wat? Waar liggen de interesses? En wat verwachten onze klanten? We krijgen in ieder geval al heel positieve reacties van alle partijen.”