Doelgroepwerknemers helpen Bruggelingen besparen op energie
Elke Bruggeling die wil besparen op zijn energiefactuur kan een beroep doen op de energiesnoeiers van sociale-economieonderneming de Schakelaar. Ze isoleren daken en tonen kwetsbare gezinnen hoe ze minder energie kunnen verbruiken. Doelgroepwerknemers van de Schakelaar bouwen als energiesnoeier ervaring op, waardoor ze nadien makkelijker de weg vinden naar de reguliere arbeidsmarkt.
“De doelgroepwerknemers komen bij ons terecht via de VDAB, waar ze zijn ingeschreven als werkzoekende”, zegt Veerle Van Vynckt, diensthoofd van het OCMW Brugge. “Door een psychische aandoening of een nood aan bepaalde arbeidsattitudes ervaren ze een afstand tot de arbeidsmarkt.”
Energiearmoede
De lokale diensteneconomie is voor de doelgroepwerknemers een tussenstap op maat van hun behoeften, die hen helpt om opnieuw aansluiting te vinden bij de reguliere arbeidsmarkt. “Deze kansen voor sociale tewerkstelling koppelt de Vlaamse overheid aan een dienstenaanbod dat tegemoet komt aan maatschappelijke noden”, legt Veerle Van Vynckt uit. “We werken vanuit het OCMW Brugge al enige tijd rond energiearmoede. We merkten dat vooral kwetsbare gezinnen nood hadden aan ondersteuning bij energiebesparing. Zij hebben het immers vaak moeilijk om aan het eind van de maand hun gas- en elektriciteitsfactuur te betalen.”
Dankzij subsidies van de Vlaamse overheid, steun van Stad Brugge en energiepremies van de distributienetbeheerders, geven de doelgroepwerknemers van De Schakelaar nu energiebesparingstips aan die kwetsbare gezinnen. “Een spaardouchekop installeren, folie achter de verwarmingstoestellen plaatsen, een lamp vervangen door een spaarlamp ... Via kleine ingrepen en tips helpen energiesnoeiers kwetsbare gezinnen uit Brugge om hun energiefactuur te verlagen.”
“Daarnaast behoort ook dakisolatie tot onze dienstverlening. Daarvoor kan elke Bruggeling een offerte aanvragen.” De doelgroepwerknemers worden opgeleid en op de werkplek begeleid om de isolatie volgens de regels van de kunst aan te brengen. Een werkvloerbegeleider leert hen de kneepjes van het vak, vergezelt hen tijdens de werken en leidt alles in goede banen. “Klanttevredenheid staat steeds voorop.”
Ruimte om te groeien
De doelgroepwerknemers kunnen rekenen op een jobcoach die voor hen een persoonlijk ontwikkelingsplan uitwerkt, gericht op hun leer- en ontwikkelingskansen. Ze onderzoeken samen naar welke job ze willen en kunnen doorstromen en wat ze nodig hebben om hun kansen op een reguliere job te vergroten. “Een rijbewijs halen bijvoorbeeld. Een grote uitdaging voor sommige van onze doelgroepwerknemers, maar ongetwijfeld een grote troef op de arbeidsmarkt”, aldus Veerle Van Vynckt.
De intensieve begeleiding binnen De Schakelaar werpt vruchten af. “We zien onze doelgroepwerknemers elke dag groeien. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. Ze verwerven heel wat technische kennis, leren omgaan met klanten, bouwen een werkritme op … Ze krijgen de kans en ruimte om eigen talenten te ontdekken waar ze misschien nooit aan gedacht hadden. Mensen die soms al jaren werkloos zijn, vinden bij ons opnieuw hun drive.”
Mogelijkheden verkennen
De Schakelaar bekijkt momenteel welke projecten haar doelgroepwerknemers nog meer kunnen uitvoeren. “De laatste jaren zet Vlaanderen sterk in op energie-efficiëntie. Vooral door het isoleren van daken kunnen burgers veel energie besparen. Daar moeten we ook de Bruggelingen van blijven overtuigen. Daarnaast beogen we ook andere, eenvoudige opdrachten voor onze energiesnoeiers, steevast met een maatschappelijke meerwaarde.” Die bijkomende opdracht zoekt De Schakelaar in samenwerking met Herwin, de koepel van milieuondernemers in de sociale economie, en andere energiehuizen in Vlaanderen, instellingen waar de burger terecht kan met zijn vragen over energie. “Zo zien we dat heel wat steden stevig inzetten op een klimaatplan en willen investeren in initiatieven die hen daarin ondersteunen. Dat kan in de toekomst beslist leiden tot interessante opportuniteiten binnen de lokale diensteneconomie.”