Dorpsbrouwerij Bierbeek: streekbier voor en door de Bierbekenaars

Bierbeek zonder eigen dorpsbier? Dat kan toch niet?, dachten de initiatiefnemers van Dorpsbrouwerij Bierbeek. Samen met enkele vrijwillige hobbybrouwers uit de buurt ontwikkelen ze 4 bieren, voor elke deelgemeente 1. De recepten worden gekozen na een dorpsproeverij en de harde werkers van Ave Regina en Sint-Kamillus zorgen voor de labels en de verpakkingen. 

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Bierbeek
Biersoort
Trappist

Wie in of rond Bierbeek een horecazaak binnenstapt, kan niet naast de Bierbeek Tripel kijken. Gebrouwen op het domein van de Ruisbroekmolen en goedgekeurd door de Bierbekenaars zelf. “Het project van de dorpsbrouwerij  draait voor ons rond 3 aspecten: de maximale betrokkenheid van de dorpsbewoners, de aandacht voor sociale inclusie, en de rentabiliteit en redzaamheid van de brouwerij als onderneming”, legt initiatiefnemer Philippe Sergeant uit.

Bier van bij ons

Philippe: “Ten eerste willen we met het bier mensen samenbrengen, sociaal contact stimuleren en de Bierbekenaars trots maken op hun streekproduct. Elke deelgemeente krijgt zijn eigen bier. Bierbeek zelf heeft zijn tripel, Lovenjoel krijgt een saison, Opvelp een witbier en Korbeek-Lo een bruin bier. Het gaat zelfs nog verder, want de recepten worden gekozen door de inwoners. Voor de tripel brouwden we 3 varianten en organiseerden we een proeverij. 600 mensen brachten hun stem uit, en het winnende tripelrecept ligt nu in de winkels. Zo’n proeverij organiseerden we in de zomer van 2022 ook voor het bruine bier dat begin 2023 op de markt komt.”

Logistieke hulp van Ave Regina en Sint-Kamillus

“Een tweede belangrijke aspect van ons project is sociale inclusie. Ave Regina is actief betrokken bij de dorpsbrouwerij. De vzw biedt dagondersteuning voor volwassenen met een mentale beperking of emotionele stoornis. Hun cliënten komen af en toe een dag bij ons werken, om de flessen te labelen en in te pakken. Eenzelfde partnerschap hebben we met het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Kamillus.”

Coöperatieve vennootschap

“Een brouwerij kan maar blijven bestaan als die rendabel is, natuurlijk”, vult mede-initiatiefnemer Jonathan Cardoen aan. “De Dorpsbrouwerij ontstond uit een groep vrijwilligers, de Dorpsbrouwers en de vzw De Ruisbroekmolen, die elkaar vonden. Het doel van de vzw is om de historische erfgoedsite te ontwikkelen. Zij kregen subsidies van het Europese programma voor plattelandsontwikkeling via de provincie voor de opstart van de brouwerij en de aankoop van de installaties. Nu moet de Dorpsbrouwerij op eigen benen staan. Met de subsidie van het Departement Werk en Sociale Economie schakelden we de hulp in van Febecoop om de dorpsbrouwerij een stevig zakelijk fundament te geven. Ze zorgden mee voor een kloppend bedrijfs- en financieel plan. Ze hielpen ons bij de oprichting van de coöperatieve vennootschap en gaven ons advies rond crowdfunding. Het doel is natuurlijk om de sociale onderneming rendabel te maken, zodat die nog lang blijft bestaan. De dorpsbrouwerij heeft nu 50 coöperanten, daar mogen er nog minstens 50 bij.”

Samenwerking met lokale handelaars

Philippe: “De komende maanden is het alle hens aan dek om het tweede dorpsbier te lanceren: het bruin bier van Korbeek-Lo. Daarna kunnen we weer een stap verder zetten. We zouden heel graag nog intenser samenwerken met de handelaars uit de buurt: de kaashandel, slagerij, bakkerij, … in Bierbeek. En we zoeken ook manieren om op een nog ecologischere manier bier te brouwen, en bijvoorbeeld onze restproducten te recycleren. Maar de voedingswetgeving is zo streng dat dat nog even zoeken is.”

Jonathan Cardoen: “Waar willen we over 5 jaar staan? Wel, onze missie is dat we tegen dan 4 lekkere dorpsbieren brouwen die de Bierbekenaars trots maken en samenbrengen, dat de coöperatieve vennootschap uitgegroeid is tot meer dan 100 coöperanten en de onderneming rendabel is.”

Info

Meer informatie over het Bierbeekse bier vind je op www.dorpsbrouwerij.be.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de sociale economie in Vlaanderen. Zo krijg je geregeld een portie informatie en inspiratie in je bus.