Maatwerkbedrijf Blankedale begon 50 jaar geleden als kleine broer van Tiense Suiker
Wie in het Midden-Oosten een klontje Tiense Suiker in de koffie doet, scheurt een verpakking open van maatwerkbedrijf Blankedale. “Zonder de Tiense raffinaderij was het maatwerkbedrijf, dat vandaag meer dan 800 werknemers telt, er waarschijnlijk nooit gekomen”, vertelt Luc Govers, algemeen directeur bij Blankedale.
Blankedale werd meer dan vijftig jaar geleden gesticht door Raymond Lauwyck, de toenmalige directeur van Tiense Suiker, vervolgt Luc Govers. “Hij had zelf een zoon met een handicap en wilde hem en andere mensen met een handicap tewerkstellen in zijn fabriek. Maar dat bleek niet zo makkelijk te zijn. Daarom besloot hij een beschutte werkplaats op te richten. In het begin telde Blankedale zes mensen die werkten in een klein gebouw van de suikerfabriek. Vandaag bevinden onze werkplaatsen zich nog steeds op de oude terreinen van de suikerraffinaderij. Ons personeelsbestand is ondertussen gestegen naar een goeie 800 werknemers.”
Wat doen jullie vandaag precies voor tiense suiker?
“We verpakken voor hen de suikerklontjes die bestemd zijn voor de markt in het Midden-Oosten. De klontjes worden eerst machinaal verpakt. Omdat ze voor die verre reis extra beschermd moeten zijn tegen vocht, verpakken onze medewerkers ze nog eens manueel.”
Hoe hebben jullie de belgische economie de voorbije decennia zien evolueren?
“We merken dat alles steeds sneller moet gaan. We moeten in onze werkplaatsen bijvoorbeeld vaker pieken in het aanleverproces opvangen. Daarom proberen we onze mensen zo op te leiden dat ze verschillende taken aankunnen. Zo kunnen ze flexibel van werkplek wisselen. Op dit moment krijgen verschillende werknemers bijvoorbeeld een opleiding in de voedselveiligheid. Als er zich dan een werkpiek voordoet op onze diepvriesafdeling, kunnen we daar snel op reageren met extra werkkrachten.”
Staan al jullie werknemers open voor zo’n divers takenpakket?
“Zoals ‘reguliere’ bedrijven hebben wij ook verschillende soorten karakters in huis. Er zijn werknemers die het liefst alle dagen hetzelfde werk uitvoeren, maar er zijn er ook die zich graag verder ontplooien en daarvoor extra opleidingen willen volgen.”
Hoe verlopen die opleidingen bij jullie precies?
“Voor doelgroepwerknemers bij ons aan de slag gaan, worden ze eerst gescreend. Die screening is erg belangrijk, want de jobs die we aanbieden zijn onderling zeer verschillend. De sfeer in onze ambachtelijke boekbinderij is bijvoorbeeld totaal anders dan die in onze werkplaats voor industriële houtverwerking. Daarom maken we vanaf de eerste dag een inschatting, zodat we er zeker van zijn dat onze mensen terechtkomen op een plaats waar ze zich goed voelen.”
“Daarnaast beschikken we over drie werknemers die continu bezig zijn met de opleiding van onze doelgroepwerknemers. Zo proberen we mensen die daar interesse voor hebben enthousiast te maken voor ingewikkelder werk. De montage op onze houtafdeling is bijvoorbeeld een complexe job. Voor die post zoeken we dan ook voortdurend goed opgeleide werkkrachten. Via onze trainingen proberen we ervoor te zorgen dat er genoeg mensen naar die jobs doorstromen.”
Werken jullie doelgroepwerknemers soms ook bij de klant zelf?
“Inderdaad. Zo werken er permanent doelgroepwerknemers van Blankedale in een bekende brouwerij in de buurt. Ze zijn daar verantwoordelijk voor de vervanging van de steekstangen van biervaten. Binnen de brouwerij is hun afdeling trouwens de beste van de klas voor die taak. Onze mensen zijn zeer bedreven in hun werk. Het feit dat ze tegen hun kameraden kunnen zeggen dat ze bij een bierbrouwerij werken, geeft hun arbeidsfierheid ook een flinke boost.”