Maatwerkbedrijf investeert in state-of-the-art-apparaten en software voor postpakketten
De doelgroepwerknemers van maatwerkbedrijf Nevelland verwerken dagelijks duizenden brieven en postpakketten. Dankzij een innovatief softwarepakket en de nieuwste meet- en weegapparaten is die dagtaak nu een pak eenvoudiger en toegankelijker. Het project ‘Shipped With Care’ is nog pril, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.
Postpakketten verzendklaar maken is er de voorbije jaren niet eenvoudiger op geworden. Klanten stellen steeds strengere eisen, terwijl pakjes almaar meer verschillende vormen en gewichten aannemen.
Bij Nevelland ontfermen ze zich al jaren over the second last mile, de voorlaatste stap voor de post bij je thuis in de brievenbus valt: alle brieven en pakketten sorteren en verzendklaar maken. Hun project ‘Shipped With Care’ werd vorig jaar geselecteerd voor de investeringsoproep van minister van Sociale Economie Liesbeth Homans. Projectverantwoordelijke Johan Strumane: “We vinden het belangrijk om onze dienstverlening continu te vernieuwen. Daarom hebben we nieuwe inline meet- en weegtoestellen aangeschaft, die automatisch het formaat en het gewicht van een pakket berekenen en een verzendlabel printen. Met onze technologische investering willen we het takenpakket van onze doelgroep fors uitbreiden, en tegelijk hun werk fysiek minder belastend maken.”
Geïntegreerde meettoestellen
De toestellen zijn verbonden met een klantenportaal, waar de klanten van Nevelland (voornamelijk bedrijven, scholen en ziekenhuizen) de status van hun zending nauwgezet kunnen opvolgen. Maar de nieuwe technologie kwam er in de eerste plaats niet voor de klanten, maar om de doelgroepwerknemers te ondersteunen. En dat mag je quasi letterlijk nemen. Johan Strumane: “We hebben de weeg- en meettoestellen bewust geïntegreerd in onze transportbanden. Daardoor moeten onze werknemers veel minder vaak met pakketten sleuren en tillen.” Om werknemers te ontlasten die hun job rechtopstaand uitvoeren, werden de werkposten bovendien uitgerust met ergonomische matten.
Simpele muisklik
Dankzij de slimme, geïntegreerde weegschalen kan Nevelland nu doelgroepwerknemers inschakelen die anders uit de boot vielen. “Werknemers met een mobiele beperking konden vroeger niet op onze brievenpost aan de slag, omdat dat fysiek te zwaar was”, vertelt Johan Strumane. “Maar onze nieuwe toestellen zijn met een simpele muisklik, een klavier, een touchscreen of een voetpedaal te bedienen.”
Sommige van de Nevelland-werknemers hebben moeite met lezen en schrijven. Ook zij kunnen dankzij de geavanceerde machines mee in het postverwerkingsproces stappen. “Met de nieuwe technologie wordt het verwerkingsproces bovendien onderverdeeld in verschillende deelprocessen. Op die manier komen er extra werkposten bij en kunnen we dus meer werknemers aannemen.”
Gevarieerde werkdag
Ook voor doelgroepwerknemers die al langer in the second last mile werkzaam zijn, betekent de technologische vernieuwing een grote stap vooruit. “Vroeger kon het verzendingswerk weleens erg repetitief – en dus eentonig – zijn. De hele dag lang dozen dichtplakken, bijvoorbeeld”, weet Johan Strumane. “De nieuwe apparaten nemen een groot deel van dat repetitieve werk over. Bovendien kunnen de werknemers doorheen de dag onderling van plaats wisselen. Zo creëren we meer variatie.”
Omdat de nieuwe apparaten eenvoudig in het gebruik zijn, kunnen doelgroepwerknemers voortaan ook taken uitvoeren die vroeger onder de verantwoordelijkheid vielen van de monitoren, die hen op de werkvloer begeleiden. “Onze monitoren verloren vroeger veel tijd met zoeken naar de meest geschikte verzendwijze. Nu hebben ze weer meer tijd voor hun kerntaak: onze medewerkers begeleiden en ondersteunen.”
Ook niet onbelangrijk: door met geavanceerde computers, scanners en toestellen te werken, leren de werknemers van Nevelland tal van nieuwe vaardigheden die van pas komen in een modern logistiek proces. Die kunnen de doorstroomkansen naar een regulier bedrijf in de logistieke sector gevoelig verhogen.