Sociaal eethuis maakt gezonde voeding toegankelijk voor iedereen
Lekkere en gezonde voeding toegankelijk en betaalbaar maken, ook voor wie het moeilijker heeft. Dat is de missie van KAROOT. Het eethuis opende in april zijn deuren in de wijk Brugse Poort in Gent. Met KAROOT willen de ondernemers aantonen dat het economische model pas compleet is met sociale initiatieven erbij die gericht zijn op inclusie in plaats van winst.
Sociaal eethuis met een financiële autonomie
Wiepke Boogaerts: “Er bestaan vandaag al sociale restaurants en soortgelijke initiatieven, maar hun dagelijkse werking draait meestal op structurele subsidies en vrijwilligerswerk. Daarmee blijven ze altijd wat in de rand van de economie. We willen van KAROOT een gezond draaiend bedrijf maken dat vlot concurreert met andere eethuizen en op termijn op zichzelf kan staan. Met dat verschil dat gasten bij ons hun maaltijden betalen naargelang hun financiële draagkracht. Net zoals in andere restaurants kies je bij ons van een menukaart en betaal je de prijs die op de kaart staart. Daarnaast hebben we elke avond een dagschotel voor een vrije bijdrage. Je betaalt wat je kunt.”
Wiepke richtte enkele jaren geleden een bedrijf op rond volledig plantaardige catering, en kookt in heel wat sociale centra. Mede-initiatiefnemers Rita en Beber baatten eerder koffie- en buurthuis Trafiek uit in de Brugse Poort. Samen organiseerden ze ‘Tuupe tegoare’, een nieuwjaarsdiner in Gent voor mensen die anders alleen thuis zouden zitten. Uit die initiatieven groeide het idee voor KAROOT.
Gezonde voeding voor iedereen
“In ons eethuis draait alles rond gezonde en plantaardige voeding. We werken volgens het principe van de korte keten en gebruiken zo veel mogelijk seizoensgebonden, biologische en duurzame producten van leveranciers uit de buurt. We werken ook samen met boeren om bijvoorbeeld bij een mislukte oogst toch een deel van de bruikbare oogst af te nemen. Zo gaan we voedselverliezen tegen. En als lokaal niet mogelijk is – denk maar aan olie, koffie en rijst – werken we rechtstreeks samen met de producenten. Onze 100% biologische fairtradekoffie komt bijvoorbeeld van Café Libertad Kollektiv, een coöperatieve onderneming die de boeren in Mexico steunt.”
Eethuis en buurthuis
Toch wil KAROOT meer zijn dan een eethuis. Het is ook een ontmoetingsplek waar activiteiten plaatsvinden en waar mensen zich kunnen komen opwarmen. Door contacten te onderhouden met buurtwerkers, straathoekwerkers en sociale centra houden ze voeling met de doelgroep en horen ze waar er eventueel nog drempels zijn.
Uitdagend voortraject
“De projectsubsidie van Sociale Economie was voor ons een belangrijke hefboom om het hele voortraject te financieren: om coöperantenkapitaal op te halen en een lening aan te vragen. De mensen van Hefboom hebben ons heel goed begeleid om die financieringsmix in orde te krijgen. En we zijn uiteraard ook onze coöperanten heel dankbaar voor hun steun. We keken erg uit naar het moment dat we konden opstarten en de eerste klanten konden bedienen.”