Vluchtelingen bereiden slaatjes ‘met een hart’
Bij Salade Sociale in Antwerpen kun je terecht voor biologische, lokale en seizoensgebonden slaatjes en soepen. Bestel je een ‘sociaal’ gerecht, dan betaal je één euro extra om een goed doel te steunen. Initiatiefnemer Arne Cremers stelt werkzoekende vluchtelingen te werk in zijn keuken: “De begeleiding vraagt veel tijd en energie, maar mijn werknemers zijn heel gemotiveerd.”
Opvoeder Arne Cremers combineerde zijn functies in de sociale sector jarenlang met jobs als ober en barman. Zijn droom om de twee te combineren leidde tot de oprichting van Salade Sociale: een gezellige lunchzaak waar je verrassende slaatjes en soepen van lokale, seizoensgebonden ingrediënten eet. Vijf maanden na de opening is Salade Sociale op de goede weg.
“Onze gerechten vallen in de smaak en ook het concept wordt goed onthaald”, vertelt Arne Cremers. “Er zijn zelfs mensen die speciaal naar hier afzakken om ons te steunen en onze slaatjes te proberen. We werken steevast met seizoensgebonden, vaak biologische producten die we zoveel mogelijk lokaal kopen. Zo versterken we onze banden met de buurt.”
Intensieve begeleiding
Voor hulp in de keuken rekent Arne Cremers op werkzoekenden uit kwetsbare doelgroepen, vooral vluchtelingen. “Als opvoeder heb ik jarenlang met vluchtelingen samengewerkt”, zegt hij. “Ze waren vaak heel gemotiveerd om Nederlands te leren, een job te vinden en niet meer afhankelijk te zijn van het OCMW. Daarom wil ik hen nu kansen bieden.”
De afgelopen maanden had Cremers twee medewerkers in dienst via een beroepsinlevingsstage van de VDAB. Nu werkt hij met een nieuwe jongen samen. “Een doelgroepmedewerker aanwerven is financieel voordelig, maar het vraagt ook veel inspanning. Ik spreek altijd Nederlands met mijn medewerkers. Tegelijk oefenen ze hun vaardigheden als keukenmedewerker: hygiënisch werken, groenten snijden … We besteden ook aandacht aan persoonlijke vaardigheden, zoals op tijd komen en fris gewassen zijn. Zo maken ze nadien meer kans op de reguliere arbeidsmarkt.”
“Af en toe is het wel moeilijk, hoor. Mijn nieuwe werknemer is analfabeet en is nooit naar school geweest: stuur hem maar eens naar de winkel met een boodschappenlijstje. Maar tegelijk bewonder ik zijn motivatie. Al mijn medewerkers zijn mensen die een leefloon krijgen van het OCMW, maar voor 300 euro extra toch voltijds bij mij komen werken. Dat is knap.”
Goede doelen
De naam Salade Sociale verwijst niet alleen naar sociale tewerkstelling, maar ook naar het ‘sociale slaatje’: voor één euro extra steun je met je maaltijd een goed doel. De afgelopen maanden was dat Samenlevingsopbouw vzw. “Daar hebben we al 600 euro voor ingezameld: dat zijn 600 mensen die een euro hebben bijgedragen”, aldus Cremers.
“In het begin vroeg ik iedereen om een bijdrage, maar sommige mensen betaalden dan gewoon omdat ze niet durfden te weigeren. Dat is natuurlijk niet de bedoeling: wie bijdraagt, moet dat uit overtuiging doen. Daarom pak ik het nu wat subtieler aan. In het najaar sponsoren we Victor, een afdeling van het CAW die daklozenopvang organiseert en mensen bijvoorbeeld proper ondergoed en droge sokken bezorgt. Zulke dingen zouden voor iedereen een basisrecht moeten zijn.”