LUXE KRINGWINKEL BIEDT DESIGN, VINTAGE EN TEWERKSTELLING AAN

In Ruddervoorde bij Brugge kan je sinds december terecht in Blijzaak, een ‘kringwinkel deluxe’ waar je onder meer designmeubels en merkkledij kan kopen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt doen ervaring op in de winkel en de bijhorende horecazaak.

Ondernemingstype Maatwerkbedrijf
Ondernemingstype AMA WSE
Activiteiten Textiel en kleding
Activiteiten Kringwinkels, tweedehands, recyclage en afvalverwerking
Activiteiten Energiebesparing
Activiteiten Dienstverlening aan personen, zoals thuiszorg, huishoudelijk werk, …
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostkamp

Belevingswinkel

Blijzaak komt voort uit Kringwinkel ’t rad, in West-Vlaanderen goed voor meer dan 250 jobs in sociale tewerkstelling, waaronder mensen in arbeidszorg, artikel 60, en collectief maatwerk. “We verkopen kledij van ontwerpers, vintage en design meubels, huisraad, speelgoed, boeken, muziek, audiotoestellen en verlichting”, zegt Anne Vanhove, winkelverantwoordelijke van Blijzaak. In het aanbod: kostuums van Dries Van Noten, kledij van Natan, Delvaux-handtassen, een Chesterfield, stoeltjes van Kartell…

De spullen komen van andere kringwinkels van ’t rad. Vanhove: “Opkopers kochten die spullen in onze gewone winkels heel goedkoop op en verkochten ze dan tegen vier- of vijfmaal de prijs. Wij willen ze aan iedereen kunnen verkopen, maar vragen toch iets meer dan in een gewone kringwinkel. Zo kunnen we zelf de inkomsten genereren en die investeren in onze winkels en in jobs.”

“Je moet Blijzaak zien als een belevingswinkel. We hechten veel belang aan de presentatie en we hebben ook een horeca-gedeelte waar je bijvoorbeeld verse soep kunt eten of iets kunt drinken terwijl je rustig nadenkt over je aankoop. Het is hier ook heel aangenaam vertoeven: we zitten in een groene omgeving, met een mooi terras aan een vijver. We liggen langs een fietsroute en je kunt hier je elektrische fiets opladen.”

Unieke vaardigheden

Blijzaak geeft haar medewerkers een opleiding tot winkel- en horecamedewerker. Vanhove: “Het gaat om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, die vaak psychische of medische problemen hebben. Zo werkt hier iemand met horeca-ervaring, die door haar chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) niet meer kan werken in het gewone arbeidscircuit. Dat is heel waardevol: zij heeft het gevoel dat ze nog iets in de horeca kan betekenen, dat ze niet helemaal afgeschreven is.”

“Veel van onze activiteiten zijn erg geschikt voor mensen die lager opgeleid zijn of geen Nederlands spreken”, zegt Tom Wouters, beleidsmedewerker bij De Kringwinkel. “Veel vluchtelingen kunnen bijvoorbeeld goed kledij herstellen omdat ze in hun thuisland in naaiateliers werkten of kleermaker waren. Die vaardigheden zijn hier bijna niet meer te vinden. Toch raken die mensen in het gewone circuit niet aan de bak omdat er gewoon nog heel weinig confectieateliers zijn in Vlaanderen. En als ze al werk vinden, kampen ze vaak met taalproblemen of hebben ze extra begeleiding nodig.”

In De Workshop achter Blijzaak retoucheren de medewerkers meubeltjes, kaders van mooie schilderijen... “Ze houden ook de winkel proper, wassen de artikelen en leren ze mooi presenteren. Omdat klanten hier de tijd nemen, praten ze graag ook eens met onze medewerkers. Dat sociale is heel belangrijk voor onze mensen, ze leren er sociale vaardigheden door.”

High end kringloop winkel met kostuums.

Omgaan met de druk

Veel tijd gaat naar de begeleiding van de medewerkers. “Ze geraken hier niet altijd, we moeten hen blijven motiveren om te komen. Niet iedereen kan goed om met de druk in een horecazaak, maar je zaak moet wel draaien. Als een klant vraagt om soep, verwacht hij dat er soep is.”

Bedoeling is om op termijn door te stromen naar werk in een winkel, een magazijn of in de horeca. Zo stapt een van de medewerkers op dit moment over naar een keuken in het reguliere circuit. Blijzaak start ook met een groentetuin, waarin medewerkers groenten kweken voor het restaurant.

“We werken ook samen met het psychiatrisch ziekenhuis van Brugge. In alle kringwinkels zamelen we planten in, die anders vaak op het compost of in de vuilbak terechtkomen. In de psychiatrie herstellen de patiënten die planten, als deel van hun therapie. Wij verkopen ze dan terug in Blijzaak, wat onze winkel ook cachet en groen geeft.”

Om kwaliteit te kunnen bieden, doen Anne en haar collega veel opzoekwerk. “Onze klanten zijn mensen die wel wat middelen hebben en houden van design en vintage. Ze hebben geen tijd om te gaan snuisteren in de gewone kringwinkel, ze zijn op zoek naar iets unieks. We zorgen dat we een correcte prijs voor onze artikelen krijgen: een tussenweg tussen de nieuwprijs en de prijs op de tweedehandsmarkt. We kijken naar de staat van het voorwerp en gaan na of de spullen echt zijn. We gaan ook naar veilinghuizen om schilderijen te laten taxeren.”

Die lach staat je goed badge in restaurant.

Hergebruik is hot

Blijzaak en alle andere kringloopwinkels vormen een belangrijke schakel in de circulaire economie. “Mensen zijn steeds meer bezig met hergebruik”, zegt Tom Wouters van De Kringwinkel. “Ze geven dingen weg als ze nog in degelijke staat zijn, in plaats van ze weg te gooien. We zien die attitudewijziging ook in het aantal kopers. De omzet in de kringwinkels stijgt de laatste jaren sterk.”

Net als Blijzaak specialiseren veel kringwinkels zich in een niche. “Heel wat kringwinkels leggen zich al toe op textiel of boeken. Of ze doen aan upcycling: ze verbeteren goederen of maken nieuwe dingen uit afgedankt materiaal, zoals een handgemaakte tafel uit oude meubelen. Ook is er veel interesse in delen en verhuren. Er zijn 147 kringwinkels in Vlaanderen, dat is een geweldige infrastructuur om lokale deelsystemen op te zetten, zoals gereedschaps- of fietsbibliotheken.”

Kassa in restaurant met bedankt en tot ziens.