werkneemster bij Mariasteen

Groeipad van 200 bijkomende plaatsen voor maatwerkbedrijven

De Vlaamse minister voor Sociale Economie, Hilde Crevits, stelt een groeipad van 200 bijkomende plaatsen ter beschikking aan maatwerkbedrijven. Hiermee wordt een eerste fase gerealiseerd van de in het Vlaams Regeerakkoord ingeschreven groei en versterking van de sociale economie in Vlaanderen.

126 maatwerkbedrijven

In Vlaanderen zijn er momenteel 126 maatwerkbedrijven actief. Deze bedrijven bieden werk op maat en ondersteuning aan personen met een arbeidsbeperking. Samen stellen zij meer dan 25.000 doelgroepwerknemers, ook wel maatwerkers genoemd, te werk.

Maatwerkbedrijven bieden jobs aan personen met een arbeidsbeperking aan en zijn actief in tal van bedrijfssectoren zoals groen- en natuuronderhoud, mailing- en verpakkingsactiviteiten, recyclage en circulaire economie, opdrachten inzake drukkerij en grafische afwerking, farma, hout, kunststof- en metaalverwerking, horeca en voeding, renovatiewerken, enz.

Groei en versterking

Het Vlaams Regeerakkoord streeft naar een ambitieuze groei en versterking van de sociale economie in Vlaanderen. In een eerste fase wordt in 6 miljoen euro extra voorzien. Deze investering moet zorgen voor 200 nieuwe jobs voor personen met een arbeidsbeperking. Alle maatwerkbedrijven in Vlaanderen die hun huidige contingent aan doelgroepwerknemers al voldoende sterk invullen en nood hebben aan extra mensen om verder te groeien, kunnen een aanvraag indienen bij het Departement WEWIS.

In de loop van maart 2025 worden de ingediende dossiers beoordeeld. Het doel is om de 200 extra jobs begin april effectief toe te kennen aan de maatwerkbedrijven zodat de nieuwe maatwerkers zo snel mogelijk in dienst kunnen treden.

Inclusieve arbeidsmarkt

Deze investering maakt deel uit van een bredere strategie van de Vlaamse Regering om de arbeidsmarkt inclusiever te maken. Door in te zetten op maatwerkbedrijven wordt niet alleen ondersteuning geboden aan mensen met een arbeidsbeperking of een afstand tot de arbeidsmarkt, maar wordt ook het potentieel van alle talenten in Vlaanderen optimaal benut.

Bovendien past dit binnen de ambitie van de Vlaamse Regering om een werkzaamheidsgraad van 80% te bereiken tegen 2030, waarbij iedereen een volwaardige rol kan spelen in de maatschappij. Het uiteindelijke doel is om deze legislatuur in totaal minstens 1.000 extra jobs in de sociale economie te creƫren, goed voor een investering van in totaal 30 miljoen euro.